[Part_Header]

مطالب مرتبط

اطلاعیه ها و مقالات

7مهرراهنماي آموزشي بيماران ديابتي
  • 65
  • .
  • .

راهنماي آموزشي بيماران ديابتي (عوامل موثر در تنظيم قند خون)

بيماري ديابت را جدي بگيريد:

كنترل قند خون و پيشگيري از بالا رفتن آن كاملاً عملي و ممكن است ولي درمان عوارض ناشي از آن بسيار سخت و گاه غير ممكن است. عدم كنترل ديابت و بالا رفتن قند خون،‌ باعث افزايش كلسترول LDL و تري گليسريد (چربي هاي بد خون) و در نتيجه بروز يا تشديد بيماري هاي قلبي، فشار خون، نارسايي كليه، اختلالات بينايي، پاي ديابتي و ... مي گردد.

اصول تنظيم قند خون:

  • داشتن فعاليت بدني منظم: ورزش يا پياده روي حداقل به مدت نيم ساعت در روز براي كنترل و تنظيم قند خون الزامي است،  بدون فعاليت بدني منظم و تنها با محدود كردن رژيم غذايي، كنترل قند خون ميسر نيست.
  • وزن مناسب و حفظ آن: افزايش وزن موجب بالا رفتن قند خون مي شود، زيرا سبب مقاومت به هورمون انسولين مي گردد.
  • منظم و كم خوردن غذا: سعي كنيد بدون در نظر گرفتن قند خونتان، هيچ يك از ميان وعده ها يا وعده هاي اصلي غذاي خود را  حذف نكنيد، به هم خوردن وقت غذا يا نخوردن آن در افراد ديابتي باعث نوسان قند خون از ميزان طبيعي مي شود، با توجه به اهميت كاهش دريافت كالري دركنترل قند خون، مقدار غذا بايد كم باشد.

نوع مواد غذايي:

  • مواد غذايي حاوي قندهاي ساده مثل عسل، شكر و تمام مواد غذايي كه در تهيه آنها قند يا شكر به كار رفته است در بالا بردن قند خون           بسيار موثرند و بهتر است اين گروه، به طور كامل از برنامه غذايي بيماران ديابتي حذف شوند.
  • مواد غذايي بدون فيبر، قند خون را بالا مي برند، به عنوان مثال آب ميوه بيشتر از خود ميوه، قند خون را بالا مي برد، چون فيبر كمتري دارد،          يا نان مصرفي فرد ديابتي بايد از انواع حاوي فيبر يعني سبوس دار (نان جو يا نان سنگك) باشد.

نمونه مواد غذايي با نمايه گلايسمي (شاخص قند خون) كه بيماران ديابتي مي توانند، مصرف كنند:

  • نخود، نخود بدون پوست، نخودچي، لپه، ذرت تازه، عدس، باقلا با پوست، نان تافتون، ماكاراني دم نشده، لوبيا قرمز، لوبيا چيتي، لوبيا سفيد، چغندر، توت خشك (روزي 7 عدد)، نان سنگك، كشمش قرمز (روزي 2 قاشق غذاخوري)، ماش، جو، خرماي زرد يا انجير خشك (روزي 2 عدد)، خيار.

نمونه مواد غذايي با نمايه گلايسمي متوسط:

  • نخود سبز، برنج، كشمش سبز، برگه زرد آلو، ماكاراني دم شده، ليموترش و ساير ميوه ها.

نمونه مواد غذايي با نمايه گلايسمي بالا:

  • سيب زميني، هويج فرنگي، نان باگت، نان لواش، خرما، سيب زميني، سيب زميني له شده، باقلا بدون پوست، نان سفيد، نان جو حاوي  عصاره مالت، هندوانه، خربزه، انگور، انبه، موز و آب تمام ميوه ها.

توصيه ها:

  • در تنظيم برنامه غذايي روزانه مصرف خيار و كدو، بادمجان سرخ نشده، سبزيجات مثل انواع كلم، كرفس، لوبيا سبز، كاهو، سبزي خوردن، تره فرنگي، قارچ، پياز، فلفل دلمه، اسفناج و ريواس را جاي دهيد.
  • مصرف لبنيات كم چرب در حدود 3-2 ليوان شير يا ماست، پنير كم چرب به اندازه يك قوطي كبريت، غذاهاي پروتئيني كم چرب و    اغلب در حد معمول بلامانع است.
  • مصرف قند و شكر و مواد شيرين حاوي قند، عسل، مربا، شربت هاي شيرين، نوشابه، شكلات، آبنبات، شيريني، بستني و ... ممنوع است.
  • ميزان مواد نشاسته اي و نوع آنها بايد بسيار كنترل شده باشد.
  • نان سبوس دار يا برنج رژيم اصلي فرد ديابتي است، اما به مقدار كم. همچنين بهتر است از روزي 8 قاشق غذاخوري تجاوز نكند، مي توان ميزان فيبر و سير كنندگي برنج را با عدس، لوبيا، ماش يا شويد بالا برد.
  • بيماري قند مي تواند به عروق محيطي آسيب برساند، لذا بيماران ديابتيك بايد به طور مرتب به چشم پزشك، متخصص كليه و متخصص قلب و عروق مراجعه نمايند.
  • رعايت بهداشت فردي به خصوص پاها بسيار مهم است، بنابراين با مشاهده هرگونه زخم، التهاب، تاول و ... به پزشك مراجعه نموده و از پوشيدن كفش هاي تنگ اجتناب نماييد،‌ در ضمن براي خريد كفش در ساعت هاي بعد از ظهر اقدام نماييد.
  • بيماران ديابتيك بايد مراقب افت قند خون (هيپوگليسمي) خود باشند، لذا در صورت مشاهده علائمي نظير سرگيجه،‌ حالت تهوع،  بي حالي، تعريق در اسرع وقت با خوردن يك ماده قندي وضعيت خود را طبيعي كنند و در صورت امكان قند خون خود را  كنترل نمايند.
  • بيماران ديابتي كارت مخصوص مشخصات فردي و نوع بيماري را همراه داشته باشند، تا در صورت ضرورت بتوان به بيمار كمك شود.
  • ميزان و نوع ميوه ها بايد كم و كنترل شده باشد. به دليل فوايد ميوه، استفاده از 2 واحد ميوه در روز اجباري است، اما افراد ديابتي نبايد، روزانه، بيش از 3 واحد ميوه مصرف كنند.
  • از ميوه هاي حاوي قند بالا مانند هندوانه، خربزه، طالبي، انگور، انبه،‌ موز در يك روز به هيچ عنوان بيش از يك واحد استفاده نشود.
  • افراد ديابتيك كه چربي و فشار خون بالا دارند، بايد در مصرف نمك و چربي نيز دقت نمايند.

يك واحد ميوه:

  • يك عدد از ميوه هايي با اندازه متوسط مثل سيب، پرتقال، نارنگي، كيوي و گلابي يك واحد است.
  • يك ليوان از ميوه هاي كوچك مثل زردآلود، سيب گلاب، آلوي زرد، گيلاس و آلبالو يك واحد است.
  • يك ليوان از ميوه هاي برشي مثل طالبي، هندوانه و خربزه يك واحد است.
 
امتیاز دهی
 
 

بيشتر

ساختار و مراکز

لینک های مرتبط

مجلات دانشگاه